За розата на Цвети - роза „Цветелина Романтика“ | Сдружение "Справедливост"

За розата на Цвети – роза „Цветелина Романтика“

За розата на Цвети –  роза „Цветелина Романтика“

Нека кажа няколко думи за розите изобщо и за конкретната розичка, защото много хора се обаждат и питат кога, как и за подробности по получаването и засаждането й.

За производителят Мейланд: Световна фирма и класа, семеен бизнес от 1850 година, основана от Antoine Meilland(meilland.com). От водещите няколко най големи производители в света на рози на корен и рози за рязан цвят. Оборот от 18 милиона евро на година. В предприятието им работят около 600 души, от които 30 техници агрономи, четиринадесет хектара оранжерии и 240 акра земя.

Притежават огромни хладилни складове за съхранение и 600 хектара разсадници държат по цял свят. Продават над 12 милиона броя рози в света- селекционирали са над 600 сорта. Продават и луковици и семена и други. Шесто поколение наследници управляват фирмата.

Всяка година има кръстосване на около 5000 до 8000 кръстоски рози, от които се получават едни 100000- 120000 кръстосани опрашвания в търсене на нови форми а после около 250000 фиданки по всички възможни продуктови линии.

След изпитания строг подбор за 8 години за градинските и за 4-6 години за розите рязан цвят, остават няколко сорта на финалната права. Те са изпитани в 15 вида климати и условия по целия свят. Едва тогава тръгват към пазара, като през това време нямат име и стоят под работен номер и обозначения. Патентите са защитени 25 години. Имат 1000 патента по цял свят. Помните ли онази прекрасна роза в дулата на войниците след Втората световна война- това е роза на „Мейланд“.

Един такъв сорт е и нашата роза „Цветелина Романтика“.

Ето малка част от имена на техни рози:

Christophe Colomb , Edith Piaf ® Gina Lollobrigida , Johann Strauss ,Liv Tyler ® , Lolita Lempicka ®, Louis de Funès ® , Princesse de Monaco ® , Victor Hugo ® , Léonard de Vinci ® , Michelangelo ® , Pierre de Ronsard , René Goscinny ® , Toulouse-Lautrec ® , Botticelli ® , Charles Aznavour ®, Jean Cocteau ® , Jubilé du Prince de Monaco , Marie Curie ®, Mona Lisa ®, Tchaïkovski ®, и някъде там е наредено и нашето мило Цвете, крехко и непоживяло сравнена до тези исторически личности и колоси на изкуствата и културата, но символ на любов и за французите, на борбеност и стремеж за живот. 

Предоставиха ни името безвъзмездно, след едно писмо, за месец време. 

Благодарим им ! 

За розите по принцип:

Мили приятели, розите на гол корен се вадят втора трета година след засаждане и се пускат в пазарната мрежа. За целта почти до ноември месец те са по полетата в земята. Узряването на клоните носи белезите на силата на сорта и това да се прихване и цъфти.

Предполагаме, че нашата роза- розата на Цвети, ще пристигнат до две седмици. 

Имаме време да ги насадим и да цъфтят още напролет в градините ни. В цветарския форум многократно сме обсъждали, практикувал и знаеми, че розите се садят и ноември и декември, садили сме и януари. Това, че навън е студено нищо не означава за розата. Корените се подрязват една трета долу, накисва се във вода 24 часа, копае се дупка, покрива се до присадката, в дупката се налива вода достатъчно, розата се уплътнява добре и напролет им се радваме. Сега не накъсяваме клони и не стрижем. Това ще направим февруари/ март.

До дни ще пусна телефон, на който можете да се обадите и да заявите интерес.

В нашия форум „Хоби кафе“ и в момента течат поръчки. За три дни има над 350 поръчани рози. Ще се приемат заявки още поне седмица. Ако се регистрирате там- заповядайте. Темата е на първа страница и се казва Цветелина- Романтика.

Там можете да научите и много други неща за градината растенията и не само, а да споделите за хобитата си.

Цената ще уточним до дни, защото според заявената от нас бройка ще ни пуснат доставката и нямаме информация за транспорта. В момента се печатат ламинирани етикети със снимка към розата. И това ще уточня допълнително.

Уверяват ни, че цената няма да надвиши десетина лева- две кутии цигари стойност, а един добре гледан розов храст живее и над сто години. Пиша го за да е чисто и ясно като всичко което сме споделяли с вас до сега.

Мейланд желаят част от стойността на розата да бъде дарена на хора, пострадали от ПТП и за превенция. За всички постъпили суми ще се дава отчет не само пред Мейланд, но и пред цялата ни общественост така, както и до сега сме правили.

За нас това е единствено възможност децата ни да не бъдат забравени! 

Единствената възможност да се помогне на останалите деца.

Благодаря ви!

За подробности и записвания: телефон 0886 349 459

© Сдружение "Справедливост" | WEB:Ивайло Тодоров Up