Да запазим вярата си! | Сдружение "Справедливост"

Да запазим вярата си!

Да запазим вярата си!

В дните на бурки, създаване „неДОСТоверни” партии с етнически привкус, липса на справедливост, бруталност, невежество и страх ние се нуждаем от възраждане на християнските ценности.

Православните храмове са символ на вярата, стълб на българщината, а тези, изградени в нашият град – частица от всеки от нас. Нашите предци са ги сътворили с много труд, любов и гордост  и наше задължение е да ги запазим, и предадем завета на децата си. Родителски дълг е да покажем на поколенията след нас какво означава родолюбие и чест.

В миналото нашите предци са правили дарения при раждане на дете, при смърт на близък, при събитие от живота, което оставя следа. Дарственият акт бил приеман като нещо естествено и необходимо. Днес ние сме изоставили тази традиция, но още има хора, които са готови да загърбят злоба, завист, грижи и тудности и да направят своя жест на съпричастност. Вярваме, че хората могат да бъдат благородни.  Вярваме, че запазването на вярата и историческото ни наследство ще ни съхрани и пази от забравата и невежеството. Вярваме, че патриотизмът и възрожденския дух са живи.

На 05.05.2016 г. стават две години от загубата на нашите деца. В тяхна памет малко след трагедията, станала край град Луковит започнахме кампания за набиране на средства за реанимационни легла. Днес две години по- късно в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова, Николай Менков, в памет на всички загинали деца от град Плевен, Сдружение „Справедливост“ – spravedlivost.eu – започва своята нова кампания за събиране на средства за ремонт и реставрация на храм „Света Троица“ – svetatroitsa.com в град Плевен с ясното съзнание, че вярата в справедливостта е водещата ни сила.

Нека в памет на децата ни, които не сред нас, за да сме пример за благородство и чест на живите деца, да увенчаем и тази кауза с успех!

Стртираме настоящата кампания с чувството, че сме изправени пред скептицизъм, но с вярата, че това дело е нужно и благородно.  

За тези две години на мъка и отчаяние разбрахме, че вярата е първият и последен пристан. Вярата е помогнала на предците ни да оцелеят през мрачни години на робство, трудности, унищожение и забрава. Вярата ще ни помогне и сега. Убедени сме, че като българи трябва да пазим своята принадлежност, а това е начин да го направим.

Припомняме кампанията ни за набиране на средства за реанимацията при УМБАЛ “Георги Странски“.

За периода от 26.05.2014 г. до 29.08.2014 г. по  открита с благотворителна цел от групата „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван” банкова сметка за закупуване на реанимационни легла и монитори за КАИЛ – Плевен, реанимация към УМБАЛ Д-р Г.Странски ЕАД, Плевен постъпиха общо парични средства в размер на 105 241.24 лв. от физически и юридически лица. Със събраните средства закупихме 11 броя легла, 11 броя монитори, Бронхоскоп, 8 броя Перфузори, ЕКГ апарат, Трансдусер за коремни органи, Принтер за ултразвуков апарат и др. Допълнително се направи дарение на техника за около 12 000 лева. В кампанията се включиха хиляди хора- познати и непознати, деца и възрастни. Кампанията премина при  огромен отзвук. Събраха се средства не само за легла и монитори, но и за апаратура, с която специалистите успяват  да работят по-успешно като статистиката е категорична- с 20 % е паднала смъртността в това най- тежко отделение.

С тази отминала кампания доказахме, че дарителството може да спасява човешки животи, че справедливост има, но и че събирането и разходването на пари може да бъде прозрачно. Направихме хората преки участници и свидетели на ставащото чрез почти ежедневните публикации и отчети в сайта „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван“ – така ще бъде и сега – прозрачно и коректно от самото начало до края.

 Ние доказахме, че можем да оправдаем доверието на хората. Поставяме  си нелеката и крайно отговорна задача да сме гарант за прозрачност и сега.  Гаранти ще бъдат членовете на настоятелството на храма, свещениците, които служат в него, както и всички вие.

Тази инициатива не е нова. Със средства от дарения през 2011 г. започва реставрация на стенописите. Първият етап от реставрирането  е завършен  през 2012 г. от  проф. Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия в гр. София и Владимир Цветков, бивш негов студент.

През втория  етап – от 2014  г. до 2015 г.  са реставрирани олтарната стена с прилежаща  малка  част от южната стена, царските двери и олтарната завеса. Реставраторите са бивши студенти на Проф. Григоров – Боил, Асен и Антония и др. През настоящата 2016 г.  е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон.

Храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купула, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограма, закупуване и монтиране на стълбищен платфорен подемник за хора с увреждания и още, още дейности.

Започнахме проучване, за да се определят конкретно нужните реставрационни и строително- ремонтни дейности, както и стойностите им.

Много хора и фирми са се включили в събиране на средства за храма.

Надяваме се на подкрепа на Общината и държавата, на политическите партии, на настоятелствата на останалите храмове в гр. Плевен.

Призоваваме плевенчани, които живеят в града, но и извън него, всички хора, за които  вярата в справедливостта не е изчезнала: Помогнете да възстановим храм „Света Троица“! Помогнете да запазим завета на предците ни! Помогнете да запазим и принесем християнските ценности, доброто, българската същност, родова памет и принадлежност и да я предадем с достойнство и чест на децата ни!

         Създадохме сайт на храм „Света Троица“- svetatroitsa.com, в който ще публикуваме хода на кампанията и отчет на събрани и изразходени средства. Разкрихме специална  дарителска сметка.

Банковата сметка е в Уникредит Булбанк
Bank BIC: UNCRBGSF
Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062
Сдружение „Справедливост”
Парични средства могат да се дарят и в храм „Света Троица” в специално поставените кутии. Разкритата сметка е с благотворителна цел и не се събират банкови такси . В случай, че такива бъдат поискани, моля да се обадите на телефон: 0894 51 0084 – г-жа Кунева

© Сдружение "Справедливост" | WEB:Ивайло Тодоров Up